dinsdag 8 april 2008

ISAF-militair uit Polen gedood in Ghazni

Een militair van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht is dinsdag in de provincie Ghazni in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen. Een collega raakte gewond. De patrouille van de soldaten werd getroffen door een explosie.

Het ministerie van Defensie van Polen heeft verklaard dat het om een Pool gaat. het is de vierde soldaat uit dit oost-Europese land die om het leven komt in Afghanistan.

Kolonel Rumi Nielson, woordvoerder van het Regionaal Commando Oost, zei in een verklaring: “Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van deze soldaten. Deze soldaten probeerden vrede en veiligheid te brengen in Afghanistan.

De provincie Ghazni behoort tot het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht. Er zijn voornamelijk Amerikanen gestationeerd die ondersteund worden door eenheden uit onder meer Polen.

Maandag raakten twee Poolse soldaten gewond bij een explosie in de provincie Ghazni.

In Afghanistan is een internationale troepenmacht van de ISAF aanwezig die wordt geleid door de NAVO en die bestaat uit 47.000 soldaten.

Daarnaast opereert er een internationaal leger in het kader van Operation Enduring Freedom dat voornamelijk bestaat uit Amerikanen en dat door de Verenigde Staten word geleid en uit ongeveer 12.000 soldaten bestaat.

Ondanks dat de internationale troepenmacht sinds het uitbreken van de oorlog in oktober 2001 nu op zijn sterkst is, nemen de gewelddadigheden in Afghanistan volgens verslaggevers als maar toe.

Een van de opstandelingenleiders, Jalaluddin Haqqani, heeft een keer verklaard dat hoe meer buitenlandse soldaten er in Afghanistan zijn, hoe meer doelwitten de Taliban hebben om te treffen.

Door de dood van deze militair komt het aantal buitenlandse soldaten dat dit jaar in Afghanistan om het leven is gekomen op 38.

Vorig jaar verloren ongeveer 220 buitenlandse soldaten hun leven in Afghanistan. Dit was het hoogste aantal sinds de oorlog in oktober 2001 begon.